המטבח הוינאי

 

הספר המטבח הוינאי בעקבות התרבות הוינאית שניסו לשמר בארץ
הספר המטבח הוינאי בעקבות התרבות הוינאית שניסו לשמר בארץ

 

 

 

 

 

 

תמר ויקס לרר

שלום, שמי תמר ויקס לרר.

נשואה+3, מאפרת מקצועית כבר 24 שנים, ומתנדבת באיפור חולות סרטן בבתי-חולים מטעם האגודה למלחמה בסרטן. מתגוררת ביבנה.

אושר גדול והרבה נחת הספר שלי “מטבח וינאי” מפיק. בעקבות הוצאתו לאור של ספרי, קיבלתי במהלך השנה, מיום “לידתו” המון תגובות מרגשות. חלק מהתגובות היו של “הילדים” שגדלו התל ליטוינסקי שהיום שמה תל השומר.

הצלחתי לקשר ביניהם והם החליטו להתגבש ולתכנן סיור במחוז ילדותם. אותם ילדים הכירו את סבי, גוסטב ויקס,

שהיתה לו מסעדה משנת 1949-1975 ונזכרו בהמון סיפורים נפלאים עליו.המסעדה היתה במקום שהיום נמצאת “מפגשים” .

וכך בשבת חמימה נפגשנו עם המשפחות, הילדים והנכדים של ה”חברה” בהדרכתו המעולה של אבי משה סגל

שריגש והתרגש בעצמו.

הרעיון לאגד את המתכונים של משפחת אבי (יליד וינה/אוסטריה) עלה מזמן אך היה בגדר פנטסיה,

רציתי לסדר את כל המתכונים והמאכלים המסורתיים שסבי,סבתי הורי ואני הכנו ועדיין מכינים אותם.

וזאת כדאי להעניק להורי מתנה ולהשאיר לילדי מזכרת. . .

סבי, גוסטב ויקס, היה שחקן כדורגל בהכח וינה בתקופה הטובה שלה וגם הפך למנהל הקבוצה לאחר מכן. סיפור עלייתו של אבי לארץ, לא היה פשוט משום גילו הרך (5) לא רצו להעלותו ב”עליית הנוער” וסבתי סיציליה, הלכה להנרייטה סולד ואיימה להכניסו למנזר. וכך הוא צורף לעלייה זו.

הוא עלה לבד (ללא הוריו) אביו מסר אותו בתחנת הרכבת בוינה לזוג סטודנטים צעירים והם ליוו אותו

עד הגיעו לארץ.

בהגיעו לארץ צורף למוסדות של עליית הנוער ושהה בתנאי פנימייה ב”אהבה” ובבית ילדים באזור

השרון, למרות גילו הרך. בעיני זה לא מובן איך ילד צעיר גדל רחוק מהוריו כל ילדותו, אבל כנראה שהתקופה איפשרה זאת (הוא עלה בעלייה החמישית).

סבי (האופפה שלי) גוסטב ויקס היה טבח בצבא הבריטי ובקום המדינה פתח מסעדה בתל ליטוינסקי (תל השומר) שהייתה מוכרת מאד ואהובה מאד, בקרב רופאי בית החולים שנהגו לאכול אצלו בקביעות.

השניצלים הענקיים שלו ופניו הקורנות טוב, היו שם דבר בתל השומר. אבי הצטרף אליו בתחילת שנות ה70 והפך את המקום לסטיקייה.

וכך את האהבה לאוכל קיבלתי ממנו מסבתי (אוממה) מאבי ואמי שולמית וחנן ויקס , שגרים עד היום במקום הולדתי, מושב גנות.

וכך לפני 3 שנים בערך התחלתי לעבוד על ה”פרויקט”. היו המון רגעי ייאוש במהלך העבודה שנעשתה על ידי. בישלתי את כל המתכונים שבספר, קניית אביזרים לרקע, כמויות של פרודוקטים, צלחות סכו”ם ועוד..ימי צילום ארוכים שהתחילו משעות הבוקר המאד מוקדמות וצולמו בסלון ביתי הקטן.

אך קיבלתי תמיכה אדירה משותפי לחיים, ברוך.

בספר יש פרק על התרבות הוינאית שניסו לשמר בארץ, על המנהגים השירים והדקלומים שכל “יקה” מכיר.

בספר 110 מתכונים אותנטיים והוא מוקפד מבחינת תוכנו,צורתו ואיכותו.

הספר נועד לשמר תרבות שונה ונכחדת ובעיקר מאכלים שמזכירים זיכרונות נעימים. התגובות על הספר מאד מרגשות ושוות את כל המאמצים שהשקעתי.

עבדתי עם אנשים נהדרים ומוכשרים וזה ניכר בתוצאה הסופית – הספר נעשה עם המון אהבה.

צלם המתכונים: מורן זית.

הספר יצא בהוצאה עצמית ונמכר רק דרכי.

מחירו 160 ש”ח

בפנייה במייל tamarwixl@gmail.com

052-2512254

השארת תגובה